Zázračná lékárnička v podobě včelího pylu

Zázračná lékárnička v podobě včelího pylu

Včelí pyl je jedinečný produkt, který včely sbírají a nosí si jej do úlu za jediným účelem, a tím je potrava a lék. Vyrábějí z něj dále také med a mateří kašičku. Včely si pyl nosí na pylových váčcích, ze kterého je včelař schopen pyl zachytit na tzv. pylochytech, umístěných před vchodem do úlu. Touto cestou se získává pyl rouskový neboli surový. Rouskový pyl je určen k přímé spotřebě člověkem, ovšem je potřeba jej fermentovat v domácích podmínkách. Pyl, který si včely donesou do úlu, je dále zpracováván v plástových buňkách spolu s medem a výměšky včelích žláz, udusán a uchován jako energie. Takto zpracovaný pyl se nazývá Perga, a má mnohonásobně větší hodnotu, jelikož je zpracován samotnými včelami a obsahuje celou řadu biologicky aktivních látek a nutričních hodnot. Získání pylu Perga je komplikovaný proces, používá se metoda mražení a následné vypichování nebo separace. Jde o složitou a časově náročnou činnost, a proto se Perga řadí mezi nejdražší a nejcennější včelí produkt.

Včelí pyl obsahuje celou řadu živin v podobě bílkovin a vitamínů C, skupiny B, vitamínů rozpustných v tucích (D,E,K a A), minerály, fosfor, vápník a železo.

Včelí pyl rovněž obsahuje éterické oleje a mastné kyseliny, velké množství fytonutrientů enzymů, flavonidů, kareotenoidů a fytosterolů.

Mezi účinky včelího pylu patří:

  • podpora imunitního systému
  • zvýšení fyzického výkonu a regenerace
  • posílení organismu a celkového zdraví
  • zlepšení koncentrace a paměti
  • podpora nervového systému
  • udržení zdravé pokožky, kostí, zubů a svalů
  • působení proti stresu a stavu vyčerpání
  • zlepšení plodnosti
  • pozitivní působení na srdce
  • podpora chuti k jídlu a celkové rekonvalescence

Užívání:

  • pyl rouskový namočte do vody, sceďte a přidejte do medu v poměru 1:10. Nechejte fermentovat 7-14 dní za občasného promíchání,
  • fermentovaný pyl rouskový konzumujte denně 1-3 lžičky jako přísadu do jogurtu, müsli nebo samostatně.
  • Pyl Perga není třeba dále upravovat a je určen k přímé konzumaci, a to denně 1-2 lžičky nebo jako přísadu do jogurtu, müsli nebo jen tak.

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií z fondu Next Generation EU.

Evropská unie, Národní plán obnovy, Ministerstvo kultury


Ocenění Spokojený zákazník pro naše včelařství Včelín