Stáčení medu

Stáčení medu

Pro letošní rok máme hotovo. Stočili jsme spoustu květového medu a lipového medu, kvalita vysoká a co teprve ta chuť:-)

Stáčení medu je vrcholem sezony každého včelaře. Včelaři stáčejí podle umístění svých včelstev 2x – 3x za sezonu, a to v období pozdního jara a léta. Produkční včelstvo je schopno vyprodukovat kolem 40 kg medu, může to být však v závislosti na sezoně a síle včelstva výrazně méně, ale i více. Včelaři stáčí med výhradně ze silných produkčních včelstev, nesmí tak dojít ke stáčení medu ze včelstev, které bylo nedávno nakrmeno cukrem, cukerným roztokem či medocukrovým těstem. Stejně tak je potřeba opatrně zacházet s léčebnými produkty. Problematikou léčení úzce souvisí obsah antibiotik a jeho reziduí v medu. Léčení antibiotiky v České republice zakázáno. Není tomu tak však v jiných východních a asijských zemích. Med z těchto oblastí tak antibiotika opravdu obsahovat může, a jeho konzumace odporuje základnímu charakteru zdravotního přínosu medu. Pečlivě tak zvažte jaký med a od koho konzumujete. Kvalita medu je totiž bohužel významně odlišná a výše ceny není měřítkem.

Stáčení medu začíná dovezením mezistěn se zásobami do medárny. Následuje odvíčkování pláství v odvíčkovací vaně pomocí speciálního hrábla a uložení plástů do medometu. My používáme veškeré zařízení z výrobny Kovář. Vytáčí se tak čerstvý med, který je uložen do nádob, ze kterých se již rovnou plní do sklenic a distribuuje zákazníkům. Velký důraz tak musí být kladem na hygienu nejen prostor, ale také obalů, do kterých je med stáčen.

S medem se dá pracovat i dále, my jej používáme nejen k výrobě medoviny, ale také k výrobě dalších ochucených medů, jakými je oblíbený čokomed a skořicomed, zdravý rakytníkomed a zázvoromed, nebo třeba lískomed a arašídomed, které jsou alternativou čokoládových pomazánek. Své místo si drží také malinomed a rybízomed, nově jsme také zařadili do nabídky konopný med s CBD, samozřejmě bez obsahu THC. Tak hurá na ně:-)

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií z fondu Next Generation EU.

Evropská unie, Národní plán obnovy, Ministerstvo kultury


Ocenění Spokojený zákazník pro naše včelařství Včelín